515E100S_1_edited.jpg
 
FV 32_edited.jpg
 
FV 11_edited.jpg
 
058 Image #2_edited.jpg
 

FILEVINE HEADQUARTERS

Could you accomplish more by removing than by adding, slowly revealing rather than functional display?

Design Team: Trent Smith, Jena Smith, Steven Walters

Contractor: New Concepts Construction

Contractor: New Concepts Construction

Electrical Engineering: BNA Consulting

Mechanical / Plumbing Engineering: Epic Engineering

Electrical Contractor: GSL Electric (critical team player during construction)

HVAC Contractor: Salmon HVAC

Furniture was bid and originally awarded to WorkSpace Elements, but due to budget constraints the team decided to go another direction.

The Filevine design is a story in editing, revealing, and subtle moves towards functionality by a series of human scale rhythms within a majestic open backdrop of a warehouse re-gutted after it was built into traditional shell space.. The site is a wonderful blend between new and old elements, beautifying a loading dock block wall and shell structure elements to an old warehouse within Sugarhouse, the existing Toys R Us loading dock, where the building owner had invested in creating a clean slate with the addition of a storefront wall of glazing onto the back of the building, facing a side street to become a new set of retail fronts, akin to a strip mall frontage.

We set the ‘back wall’ as front and center, and created a dramatic two storey feature wall, seen from across the street. In our imagination, partners would entertain future clients along the street restaurant and bars, and deliberately take the ‘long road home’, using the crosswalk directly in front of their front door, revealing mid-dusk and sunset scenes and layers within their space on either side of the dramatic two storey logo feature. The entry is flanked by two versions of conferencing, one enclosed in 20’ glass walls reminiscent of warehouse steel glazing proportions, and the other a true play on splayed natural wood slats, revealing and concealing the open office area layers beyond. 

We presented our idea of uncovering and revealing to the FileVine team, and it was met with incredible enthusiasm, reflecting their own bootstrapped and grassroots beginnings, scars of the past becoming story telling devices of their own bright future.

 

During construction, even more opportunities arose to reveal and uncover even more dramatic spatial relationships, and with an obliging contractor, our team worked closely with the demolition team in order to align our goals with existing architectural features. We created a simple formal language of massing within a shell along the back, utilizing the full 25’ height floors as a dramatic backdrop to simple, straightforward room arrangements. These simple moves were offset by large, dramatic spatial openings and relationships, creating rooms within rooms within light, and incredible subtitles of light, shadow, and screening.

What we were ultimately able to reveal is a series of dramatic stops along a circumambulated path, both up and around the core, which keeps the spatial relationships centered in orbit, views pulling them outward but a common vision and services gravitating towards centered, towards interaction with their clients and the incredible offering they provide.